U proteklom periodu predstavnici Grada i K.D. Čistoće obilaze restorane upozoravajući na ispravno postupanje s proizvodnim otpadom nastalim pripremanjem i konzumiranjem hrane.
U dopisu OGU za komunalni sustav stoji kako su zbog kontinuiranog odbacivanja otpada i nepridržavanja zakonskih odredbi o pravilnom zbrinjavanju otpada nastalog prvenstveno pripremanjem i konzumiranjem hrane u ugostiteljskim objektima često onečišćene posude za komunalni otpad i prostor oko njih. Stoga se upozoravaju ugostitelji da predmetni otpad ne odlažu u posude za komunalni otpad budući da isti, iako sličan kućnom otpadu, zbog znatno većih količina ne spada u komunalni otpad.
Predmetni otpad dijeli se na tri skupine:
- Otpadna jestiva ulja
- Otpad životinjskog podrijetla
- Preostali proizvodni otpad
Za zbrinjavanje svih navedenih vrsta otpada potrebno je, ne samo sklopiti ugovor s ovlaštenim skupljačima, već im i predavati otpad uz odgovarajuću popratnu dokumentaciju koja je poslije dokaz nadležnim institucijama da je otpad adekvatno zbrinut.
Ovlašteni koncesionari za preuzimanje otpadnih jestivih ulja:
- Dezinsekcija d.o.o., Rijeka
- Ecooperativa d.o.o., Rijeka
- Ind Eko d.o.o., Rijeka
- Kemis-termoclean d.o.o., Zagreb
- Metis d.d., Škrljevo
- Rijekatank d.o.o., Rijeka
Ovlašteni koncesionar za preuzimanje otpada životinjskog podrijetla:
- Veterinarska stanica Rijeka
U dopisu stoji i kako preuzimanje preostalog proizvodnog otpada može obavljati i K.D. Čistoća, no s terena primamo neslužbene informacije kako se još uvijek tolerira odlaganje takvog otpada u komunalne posude, ali u duplim vrećama i dobro zatvorene.
Propisane kazne za nepravilno odlaganje otpada za obrtnike, ovisno o vrsti otpada, mogu iznositi od 1.000,00 kn pa sve do 70.000,00 kn!