Gospodarenje otpadom znači skupljanje, prijevoz, oporaba i zbrinjavanje otpada uključujući nadzor nad tim postupcima i naknadno održavanje lokacija zbrinjavanja, a obuhvaća i radnje koje poduzimaju ugostitelji ili posrednici.
- Odvajanje, razdvajanje i razvrstavanje
- Odgovarajući spremnici za svaku vrstu otpada
- Označavanje s ključnim brojem otpada i opisom otpada
- Predaja otpada ovlaštenim osobama
- Ključni broj:
Prema Katalogu otpada, ugostiteljska poduzeća proizvode sljedeće kategorije otpada:
-0202 – otpad od pripremanja i prerade mesa, ribe i drugih namirnica životinjskog podrijetla
-0203 – otpad od pripremanja i prerade voća, povrća, žitarica, jestivih ulja, kakaa, kave, čaja i duhana; konzerviranja; proizvodnje kvasca i ekstrakata kvasca, pripreme i fermentacije melase
-0803 – otpad od PFDU tiskarskih tinta
1501 – ambalaža
-1502 – apsorbensi, filtarski materijali, tkanine za brisanje i zaštitna odjeća
-1908 – otpad iz uređaja za obradu otpadnih voda koji nije specificiran na drugi način
-2001 – odvojeno skupljeni sastojci – papir, karton itd.
-2002 – otpad iz vrtova i parkova (uključujući otpad sa groblja) i
-2003 – ostali komunalni otpad
- Obveze vođenja očevidnika
Vođenje očevidnika o nastanku i tijeku otpada – Obrazac ONTO
Predavanje otpada uz prateći list – Obrazac PL-O
Napomena: od 4.12.2015 novi obrasci! (Link za obrasce: http://www.mzoip.hr/hr/otpad/obrasci-i-upute.html) Pravilnik o gospodarenju otpadom (NN 121/15) https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2015_11_121_2297.html
- Obveze obrtnika
1. Prepoznati koji otpad proizvodi
2. Odrediti koje obrasce treba popunjavati
3. Utvrditi ključni broj otpada iz kataloga
– ključni broj se upisuje u obrasce
– u popisu tvrtki za zbrinjavanje navodi se koje ključne brojeve otpada obrađuju
4. Ugovoriti odvoz otpada sa nekom od tvrtki za zbrinjavanje
5. Karton i papir posebno odlažite u spremnike.