Odgovori na pitanja vezana uz Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi

Odgovori na pitanja vezana uz Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi

objavljeno u: Novosti

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pripremili su odgovore na pitanja vezana za tumačenje i provedbu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, a koji su dostupni na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede:http://www.mps.hr/hr/novosti/zakon-o-nepostenoj-trgovackoj-praksi-pojasnjenja-za-trgovce-i-dobavljace.

Prema navedenom Zakonu, trgovci, otkupljivači i prerađivači dužni su uskladiti ugovore do 31. ožujka 2018.

Kako bi se osigurale jasne i nedvojbene informacije te dale smjernice trgovcima i dobavljačima oko postupanja i nužnih usklađivanja njihova poslovanja vezana uz Zakon, AZTN je tijekom prosinca 2017. prikupila pitanja vezana uz primjenu Zakona. Prikupljena pitanja analizirana su te su odgovori pripremljeni u dokumentu pod nazivom „Odgovori na pitanja adresata Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom“, koji sadrži odgovore na 150 pitanja, a podijeljen je u dva dijela:  I. Opća pitanja (sadrži 56 odgovora) te II. Pitanja vezana uz članke Zakona (sadrži 94 odgovora), a možete ih pronaći OVDJE.

Zakon bi primarno trebao urediti odnose na tržištu, pridonijeti kvalitetnijoj suradnji među poslovnim partnerima, ne ugrožavajući ničije poslovanje i razvoj. Namjera zakonodavca je ostvariti fer odnose na tržištu, zaštititi domaće proizvođače od nekorektnih tretmana trgovaca i otkupljivača, odnosno urediti tržište i sankcionirati nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom čijim se nametanjem iskorištava značajna tržišna snaga otkupljivača ili prerađivača te trgovaca u odnosu na njihove dobavljače, sukladno praksi koju već niz godina provodi velika većina članica EU.