Predstavnici Obrtničke komore Primorsko-goranske županije i Udruženja obrtnika Rijeka u Gradskoj knjižnici Rijeka

Predstavnici Obrtničke komore Primorsko-goranske županije i Udruženja obrtnika Rijeka u Gradskoj knjižnici Rijeka

Predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije dr.sc. Emil Priskić, članovi predsjedništva Žana Jurlina, Hrvoje Margan i Ivica Zbašnik, predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka, komorska tajnica Zora Pavelić, tajnica Udruženja obrtnika Rijeka Hana Kalac, savjetnica Udruženja obrtnika Rijeka Petra Heberling i računovođa Udruženja obrtnika Rijeka Mira Krmpotić, prisustvovali su 10. lipnja 2024. godine u vođenom obilasku nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka.

Nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka izgrađena je potpunom rekonstrukcijom  tzv. T-objekta, zgrade izgrađene u drugoj polovici 19. stoljeća koja je služila za potrebe ondašnje tvornice za preradu duhana i izradu cigareta, a potom i Tvornice motora Rikard Benčić te ima veliku arhitektonsko-povijesnu vrijednost kao primjer industrijske arhitekture iz kraja 19. stoljeća. Unutar obnovljene ljušture stvara se koncept i sadržaj suvremene i dinamične knjižnice kao centra zajednice posvećenog kulturi čitanja, znanju i kreativnosti.

Gradska knjižnica Rijeka uređena je u sklopu EU projekta „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T objekt“. Ukupna vrijednost cijelog projekta, kojim su izgrađene Dječja kuća i nova knjižnica, iznosi nešto više od 21.000.000 €, od čega je gotovo trećina financirana EU sredstvima.

U knjižnici je implementiran složen automatizacijski sustav za vertikalni razvoz građe temeljen na RFID tehnologiji, odnosno radio-frekvencijskom sustavu koji omogućava lakše implementiranje čitavog niza digitalnih usluga u upravljanje s knjigama. Atraktivan sustav je vidljiv korisnicima koji mogu pratiti „putovanje“ knjige koja se vraća u knjižnicu što stvara poseban industrijski doživljaj.

S vanjske strane ulaznog prostora, tzv. „nožice“ rekonstruiranog T-objekta, nalazi se knjigomat koji je spojen na automatizirani sustav distribucije knjiga i na raspolaganju je korisnicima 24 sata dnevno za uslugu vraćanja knjiga.

Uređaji za samostalno zaduživanje građe postoje na svim korisničkim etažama knjižnice, čime je, u kombinaciji s knjigomatom i automatizacijom povrata knjiga, proces posudbe i vraćanja knjiga postao brži i efikasniji.

Cjelokupan prostor prizemlja oblikovan je oko koncepta stvaralačkog dnevnog boravka u kojem se s novim sadržajima nazvanima Rasadnik i Zvučnik stvara i kvalitetno provodi slobodno vrijeme.

Ujedno, upravo je u prizemlju i središnji prostor za susrete, razgovore, predavanja s književnicima, znanstvenicima, kreativcima koji će se odvijati na vizualno najvidljivijem mjestu u knjižnici, upravo s ciljem uključivanja što većeg broja građana u proces inspiriranja, učenja, razgovora i druženja kao i prostor čitaonice dnevnog tiska.

Jedna od većih novosti svakako je kreiranje koncepta Rasadnika, odjela za mlade koji se fizički nalazi u prizemlju s lijeve strane, sa sadržajima iz područja stvaralačke kulture kao što su strip kultura, 3D print i elektronika te je u sinergiji s programom American Cornera Rijeka. Na njega se nadovezuje Zvučnik, odjel glazbe, zvuka i videa s filmskom i “gaming” sobom, prostor za glazbeni editing, probe bendova i  LP sobu s ponudom longplay ploča koja je oblikovana kao slušaonica. Dodatno sve oplemenjuje čitaonica, mjesto s dnevnim tiskom i časopisima za sve generacije, a koja u prizemlju funkcionira kao razgovorno i dinamično mjesto razmjene ideja.

Odmah uz ulazni prostor smješten je i dio koji se može koristiti za predavanja i različite prezentacije koji je zvučno izoliran te prostor za slijepe i slabovidne osobe kako bi pristup korisnicima bio čim jednostavniji. Sam odjel opremljen je potrebnom audio-vizualnom i knjižničnom opremom.

Na prvom katu nalazi se središnji dio ponude književnosti i sve knjige potpuno su dostupne korisnicima što je jedan od najvećih razvojnih iskoraka s obzirom na dosadašnja prostorna ograničenja. Organizacija knjiga temelji se na žanrovskoj podjeli, što je značajna novost kojom je fond potpuno postao okrenut čitateljima, njihovim navikama i potrebama. Ujedno, sve posudbe i povratke korisnici mogu obaviti samostalno.

Na drugom katu nalazi se odjel stručne knjige, znanosti i publicistike s adekvatnim “boksovima” za tihi rad čime je po prvi puta u knjižnici omogućen pravi tihi rad i učenje.

Na trećem katu, u potkrovlju, nalaze se sve ključne službe Gradske knjižnice Rijeka (uprava, služba općih poslova, razvojna i matična služba, nabava i obrada, programi, koordinacija, marketing, informatika…)  što doprinosi dodatnoj efikasnosti rada knjižnice.

Podsjetimo, Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka već od ožujka 2021. godine nalazi se u Dječjoj kući, a malim čitateljima na raspolaganju je 32.000 knjiga, slikovnica i stripova, kino, prostor za manje radionice, čitaoničke aktivnosti i sastanke čitateljskih klubova. Dječja kuća pokazala se omiljenim riječkim mjestom za kreativni rad, učenje i provođenje slobodnog vremena djece i roditelja. Postojanje središnje zgrade Gradske knjižnice Rijeka dodatno je oplemenilo tu ulogu.

Novim infrastrukturnim trenutkom u kontekstu prostora i sadržaja Art kvarta Benčić, Gradska knjižnica Rijeka dobiva adekvatne mogućnosti za razvoj mnogobrojnih složenih festivalskih programskih koncepata za djecu, mlade i odrasle.

Obrtnička komora Primorsko-goranske županije i Udruženje obrtnika Rijeka planiraju u narednom periodu razvijati suradnju i zajedničke aktivnosti u Gradskoj knjižnici Rijeka te pozivaju sve članove da se učlane u Gradsku knjižnicu Rijeka.

Sve informacije o uslugama Gradske knjižnice Rijeka možete pogledati na:

Usluge | Gradska knjižnica Rijeka (gkr.hr)