Otvoren Javni poziv za 15. generaciju korisnika Startup inkubatora Rijeka, a započinje i novi ciklus programa Startup Lite

Otvoren Javni poziv za 15. generaciju korisnika Startup inkubatora Rijeka, a započinje i novi ciklus programa Startup Lite

Javni poziv za podnošenje prijava poslovnih ideja za ulazak 15. generacije korisnika u Startup inkubator Rijeka objavljen je 5. rujna na mrežnim stranicama Startup inkubatora Rijeka, a rok za podnošenje prijava je 8. listopada 2023. godine.

Startup inkubator Rijeka integralni je dio Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke, koji ujedno i upravlja prostorom centra RiHub unutar kojeg inkubator djeluje. Startup inkubator je usmjeren na stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja za samozapošljavanje kroz realizaciju vlastitih poslovnih ideja, podizanje poduzetničkih kompetencija te unaprjeđenje poduzetničke klime u Rijeci.

Svrha Startup inkubatora je pružanje podrške fizičkim osobama koje žele postati poduzetnici u razvoju i realizaciji poslovnih ideja. Podrška se pruža putem edukacija kojima se stječu osnovne poduzetničke kompetencije, konzultacija s mentorima u rješavanju specifičnih izazova, korištenja prostora i prateće infrastrukture centra RiHub, pomoći u uspostavi poslovnog modela i izradi poslovnih planova te drugih vrsta usluga koja su na raspolaganju korisničkim timovima i to u potpunosti besplatno.

E-prijavnica za zainteresirane dostupna je na mrežnoj stranici Startup inkubatora Rijeka https://startup.rijeka.hr/

Proces inkubacije odnosno razvoja poslovne ideje traje osam mjeseci, a program je namijenjen fizičkim osobama koje imaju poslovnu ideju, ali još uvijek nemaju registriran poslovni subjekt.

Prema riječima Jane Sertić, privremene pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke tijekom 10 godina trajanja ovog programa u njemu je sudjelovalo gotovo 300 korisnika, održano je 430 radionica, a korisnici su s mentorima odradili više od 1300 individualnih konzultacija.

„Osim infrastrukturne podrške koju korisnici dobivaju u prostoru RiHuba, imaju mogućnost sudjelovati u bogatom edukacijskom programu, a na putu razvoja njihove ideje na raspolaganju im je 56 mentora, uspješnih poduzetnika i stručnjaka u određenim područjima. Ono što je također važno je to da korisnici dobivaju pristup poslovnoj zajednici, networkingu i investitorima. Imaju mogućnost dobiti sredstva za pokretanje vlastitog poslovanja, ali ako i ne dobiju novčanu nagradu u sklopu ovog programa, dobit će vrijedna saznanja o tome gdje i na koji način mogu dalje tražiti mogućnost financiranja svojih ideja. Također, iznimno su vrijedna i prijateljstva koja se stvaraju tijekom procesa kako među članovima timova tako i s mentorima. Stvara se jedna zajednica koja korisnicima može biti korisna i u kasnijem poslovanju kada izađu iz inkubatora“, objasnila je Jana Sertić.

Pored navedenih vrsta podrške, Grad Rijeka putem Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte dodjeljuje novčane potpore trima najuspješnijim korisničkim timovima. Potpore u visini od 15.000,00, 7.000,00 i 3.000,00 eura namijenjene su pokretanju poslovanja i amortiziranju izazova s kojima se susreću kao poduzetnici početnici.

Po izvršenoj prijavi odabrani kandidati bit će pozvani na prezentaciju svoje poslovne ideje pred komisijom u sastavu: Jana Sertić, privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke; Emilija Vodička, savjetnica za  razvoj poduzetništva i koordinatorica aktivnosti u Startup inkubatoru Rijeka; Ani Gerbin, mentorica u Startup inkubatoru Rijeka; Edi Grbac, povremeni član Programskog vijeća i mentor u Startup inkubatoru Rijeka te Jan Varljen, povremeni član Programskog vijeća i mentor u Startup inkubatoru Rijeka.

Odluku o ulasku timova u Startup inkubator temeljem ocjene same prijave kandidata i mišljenja komisije pred kojom se prijavitelji predstavljaju donijet će Programsko vijeće Startup inkubatora koje je sastavljeno od predstavnika Grada Rijeke, Riječke razvojne agencije Porin, Sveučilišta u Rijeci, Veleučilišta u Rijeci, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Obrazovne grupacija PAR, Erste&Steiermärkische Bank d.d. te prvog hrvatskog jednoroga Infobip d.o.o. i pridruženih članova.

15. generacija korisnika započet će program inkubacije u drugoj polovici listopada 2023. godine, a predviđeni završetak je u lipnju 2024. godine.

Članice pobjedničkog tima 14. generacije Ana Agneza Širić i Nika Maršić koje stoje iza brenda Annika u sklopu kojeg razvijaju funkcionalnu umjetnost u vidu ručno izrađenih keramičkih proizvoda, prvenstveno keramičkog posuđa istaknule su kako su prilikom procesa inkubacije imale pomoć vrhunskih mentora te kako je cijeli projekt odrađen na vrhunskoj profesionalnoj razini. „Kroz cijeli proces upoznale smo puno ljudi i još za vrijeme trajanja inkubacije sklopile neke poslovne suradnje. Također, za vrijeme procesa razvoja našeg brenda došle smo i na ideju pokretanja radionica za građane s čime smo već započele“, složne su Ana i Nika koje su dodale kako su sudjelovanjem u ovom projektu dobile sve ono što im je bilo potrebno da se ohrabre za ulazak u poduzetničke vode.

A za ohrabrenje i znanje potrebno da se korisnici programa upuste u poduzetničke vode, velikim su dijelom zaslužni i mentori, stručnjaci koji ih vode i usmjeravaju u cijelom tom procesu. Jedan od njih je i Jan Varljen koji osim što je mentor, povremeni je član Programskog vijeća Startup inkubatora.

„Što se tiče rada s timovima moram reći da me najviše inspirira pratiti njihov napredak, od ideje na papiru do finalnog proizvoda. Ovim putem želio bih pozvati sve zainteresirane, koji imaju neku ideju, da se prijave. Budući da je interes za sudjelovanje svake godine velik, ideju je važno dobro predstaviti, ali ono što mislim da je još i važnije, treba dobro predstaviti sebe, jer ideja se putem često i mijenja, ali ključ uspjeha su najčešće upravo ljudi, njihova ambicija i motiviranost“, istaknuo je Varljen.

Pohvale za projekt Startup inkubatora Rijeka ima i Filip Pravica, vlasnik startup-a Curriqla i korisnik 13. generacije programa i današnji korisnik coworking prostora u RiHubu. „Drago mi je što u Rijeci postoji ovakav program koji daje znanje i podršku mladim poduzetnicima, kroz koji sam osobno dobio veliku pomoć i podršku i koji me je potaknuo da krenem u poduzetničke vode“, rekao je Pravica.

Od 2019. godine korisnici inkubatora osnovali su 29 poslovnih subjekata na području Rijeke. Najuspješnijim korisnicima Grad Rijeka dodijelio je do sada ukupno 118.000,00 eura za pokretanje poslovanja u novoosnovanim poslovnim subjektima sa sjedištem u Rijeci.

Tijekom rujna započinje jesenji ciklus specijaliziranog programa Startup Lite

Specijalizirani program Startup Lite predstavlja ciklus radionica u kojima su zastupljene relevantne teme vezane za poduzetništvo i pokretanje poslovanja, posebice iz područja digitalnog marketinga, financija i poreza, prodaje, brendiranja, komunikacija i dr.

Pokrenut je 2022. godine i do sada ga je pohađalo ukupno 454 polaznika.

Jesenji ciklus programa Startup Lite održavat će se od 14. do 25. rujna 2023. godine i posvećen je temi društvenih mreža.

Ciklus se sastoji od 5 radionica koje vode stručnjaci i suradnici, odnosno mentori Startup inkubatora Rijeka. Program je besplatan za sve polaznike, a prijava na radionice vrši se putem maila startup@rijeka.hr.

Startup Lite je program otvorenog tipa, bez posebnih preduvjeta za sudjelovanje. Najave radionica objavljivat će se na web stranici i FB stranici inkubatora.

Specijalizirani program Startup Lite jedan je od tri dodatna specijalizirana edukacijska programa koja su pokrenuta u sklopu Startup inkubatora Rijeka, a namijenjena su širem krugu korisnika, odnosno poduzetnicima, budućim poduzetnicima, umjetnicima i drugim građanima koji žele unaprijediti svoja poslovna znanja i vještine.

Startup Creative obuhvaća niz praktičnih i interaktivnih radionica u kojima se, osim razmjene poslovnih iskustava iz kreativnih područja, sudionike poučava vještini izrade određenog predmeta ili proizvoda s tržišnim potencijalom. Program je do sada pohađalo 187 korisnika. Program Startup Green najmlađi je specijalizirani program inkubatora pokrenut 2023. godine, a sastoji se od radionica tematski vezanih za zelene industrije, ekologiju i održivost. U njemu je sudjelovalo 34 korisnika.