Poziv na javno savjetovanje na temu prijedloga Zakona o turističkoj pristojbi

Poziv na javno savjetovanje na temu prijedloga Zakona o turističkoj pristojbi

objavljeno u: Novosti

Ministarstvo turizma pokrenulo je javno savjetovanje na temu prijedloga Zakona o turističkoj pristojbi. Tekst prijedloga novog Zakona dostavljamo u priloženom dokumentu.

Savjetovanje je otvoreno do 20.10.2018., te vas stoga molimo da svoje očitovanje prema nama dostavite do 16.10.2018. na mail cehovi@hok.hr i kresimir.tomic@hok.hr,  kako bi mi mogli objediniti Vaša očitovanja, te formirati objedinjeni službeni odgovor na ovu temu.

 

Važećim Zakonom o boravišnoj pristojbi (Narodne novine, br. 152/08, 59/09 – ispravak, 97/13, 158/13 i 30/14) propisani su obveznici plaćanja boravišne pristojbe, uvjeti i način plaćanja boravišne pristojbe, raspodjela i korištenje prikupljenih sredstava boravišne pristojbe, prijava i odjava turista i druga pitanja vezana uz boravišnu pristojbu.

Obveznici plaćanja boravišne pristojbe su sve fizičke osobe (građani) koje koriste uslugu smještaja u smještajnom objektu izvan svog mjesta prebivališta. Prijedlogom novog zakona kojim se regulira sustav turističkih zajednica, zadaće turističkih zajednica bit će drugačije određene.

Zakonom o turističkoj pristojbi osigurat će se dodatna sredstva za jačanje razvojnog turističkoj potencijala svih hrvatskih područja, a posebice slabije razvijenih i ratom pogođenih područja.

U cilju smanjenja razine centraliziranosti, visina turističke pristojbe u najvećem dijelu određivat će se na lokalnom nivou.

Novim Zakonom stvorit će se odgovarajući pravni okvir za drugačiju raspodjelu sredstava boravišne (sada turističke) pristojbe, a što je vezano uz donošenje novog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, kojim će se izvršiti repozicioniranje sustava turističkih zajednica kroz njegov preustroj prema modelu destinacijske menadžment organizacije (DMO).

 

01 Prijedlog Zakona o turističkoj pristojbi (1)