Poziv na otvoreno savjetovanje o Nacrtu Pravilnika o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane

Poziv na otvoreno savjetovanje o Nacrtu Pravilnika o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane

objavljeno u: Novosti

Otvoreno je e-savjetovanje na temu „Savjetovanje o Nacrtu Pravilnika o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane“.

Pravilnik se donosi temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti („Narodne novine“, br. 79/07, 113/08, 43/09 i 130/17).

Ovim se Pravilnikom propisuje način i program stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni osoba koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane, a koje moraju imati potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni.

Pravilnik, u odnosu na postojeći, donosi određena pojednostavljenja na način da osobe koje rade u objektima niskog rizika (caffe barovi, objekti za usluživanje hrane izvan prostorija i sl.) prolaze tzv. osnovni tečaj zdravstvenog odgoja i educiraju se preko web-materijala, a osobe koje rade u ugostiteljstvu i industriji educiraju putem tečaja kroz 15 sati nastave, no provjera znanja svih osoba provodi se pred Ispitnom komisijom.

Nadalje, Pravilnikom se propisuje organizacija i program tečaja za stjecanje potrebnog znanja, duljina trajanja tečaja, edukacija predavača, način provjere znanja i izdavanje potvrde o provjeri stečenog znanja, kao i popis potrebnih znanja po poglavljima koja polaznici trebaju usvojiti.

 

Prijedlog teksta Pravilnika možete naći na idućem web linku: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=7655, kao i u dokumentu u prilogu.

Molimo Vaše mišljenje i komentare u pismenom obliku dostaviti na mail: cehovi@hok.hr do 02. srpnja 2018 (ponedjeljak).

Savjetovanje o Nacrtu Pravilnika o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane