INSPEKCIJSKI NADZORI RAČUNALNIH SOFTVERA – PREPORUKE SUDSKOG VJEŠTAKA

INSPEKCIJSKI NADZORI RAČUNALNIH SOFTVERA – PREPORUKE SUDSKOG VJEŠTAKA

objavljeno u: Novosti

U proteklom smo periodu od strane naših članova obavještavani o nadzorima Carinske uprave prilikom kojih je veliki broj obrtnika kažnjen novčanom kaznom zbog posjedovanja primjeraka raznih računalnih programa na svojim računalima, a za koje isti nisu posjedovali licence i/ili nisu na vrijeme uklonili besplatne probne verzije programa kojima je besplatni probni rok istekao.

Kako su obrtnici informatičke struke, članovi Ceha obrta za intelektualne usluge gospodarskog karaktera, smatrali kako je sankcioniranje prilikom spomenutih nadzora velikim dijelom neutemeljeno, održano je nekoliko sastanaka na kojima je, uz preporuku odvjetnika, odlučeno kako će se angažirati sudski vještak za informatiku za izradu nalaza i mišljenja, što je i učinjeno.

Nadalje će se organizirati sastanak s predstavnicima Carinske uprave na kojem će im se predočiti nalaz i mišljenje sudskog vještaka u kojem stoji kako nema temelja za sankcioniranjem posjedovanja nekih od programa za koje su obrtnici bili kažnjavani prilikom nadzora – posebice WinRar.

Stalni sudski vještak za informatiku, g. Izidor Kalčić, u sklopu je svog nalaza izradio i preporuke za poduzetnike, odnosno upute kojih se treba pridržavati kako bi se izbjeglo kršenje autorskih prava, a time i eventualno buduće kažnjavanje od strane nadležnih inspekcija.

Preporuke možete pronaći ovdje.

Oni članovi Udruženja obrtnika Rijeka čiji su objekti već bili predmetom nadzora te su prilikom istog kažnjeni novčanom kaznom, a na prekršajni nalog su uložili prigovor, primjerak nalaza sudskog vještaka mogu preuzeti u Udruženju za potrebe daljnjeg postupka.