Inspekcijski nadzori softverskih proizvoda

Inspekcijski nadzori softverskih proizvoda

objavljeno u: Novosti

S obzirom na učestale inspekcijske nadzore nelicenciranih kopija softverskih proizvoda (obavlja ih Carina) za koje saznajemo od naših članova, a veliki broj kojih je kažnjen novčanom kaznom,  želimo vam napomenuti da redovno provjeravate instalirani software na vašim računalima.

 

S obzirom da za sve nelicencirane kopije softverskih proizvoda prijeti prekršajna kazna, kao i zakonska naknada proizvođaču softvera, predlažemo vam da provjerite legalnost instaliranih licenci, uklonite nelicencirane kopije ili kupite legalne licence.

 

Također je potrebno ukloniti sve programe koji su instalirani na probni period (bez obzira ako je probni period istekao) kao i sve programe koji su se koristili određeno vrijeme, a period za korištenje licence je istekao. Bez obzira što takav program ne koristite niti on možda više vrši ikakvu funkciju potrebno ga je deinstalirati.

 

Navodimo primjere programa koji su često instalirani na računalima, a obično se radi o probnim verzijama koje su istekle ili programima koje je za komercijalnu upotrebu potrebno licencirati:

– WinRar

– WinZip

– Sve verzije probnih antivirusnih programa koje se više ne koriste

– Razni konverteri iz PDF-a u Word/Excel.

– TeamViewer – puna verzija